sunnuntai 29. tammikuuta 2017

SO WHAT DO WE DO?

Iltaa täältä Australiasta! 😄Meillä on ollut tosi kiva viikonloppu jälleen ja siitä lisää seuraavissa postauksissa. Nyt kuitenkin kirjoitellaan aiheesta, joka on teitä montaa kiinnostanut jo pitkään. Eli mitä me oikein tehdään täällä vaihdossa?

Ollemme siis vaihdossa Australiassa. Osavaltion nimi, jossa asustelemme on Queensland ja kaupunki on Brisbane, joka on Queenslandin pääkaupunki. Brisbanessa on asukkaita 2.3miljoonaa. Teemme täällä ikääntyneiden harjoittelun ja terveyden edistämisen projektiopinnot, jotka ovat osa sairaanhoitajaopintoja. Sen vuoksi siis teemme harjoittelumme palvelutalossa.

Paikka, jossa harjoittelemme, on suomalaisille ikääntyneille tarkoitettu hoivakoti. Asukaspaikkoja on yli 40 ja asukkaat ovat hyvin eri kuntoisia keskenään. Täällä siis pääsee näkemään ja harjoittelemaan monenlaista ikääntyneen hoitotyötä ja arjen avustamista. Ensimmäiset kaksi viikkoa työskentelimme carereitten kanssa, jotka tekevät lähinnä perushoitoa. Nyt olemme työskennelleet enemmän enrolled nursen eli en:nien kanssa sekä registered nursen eli rn kanssa. Täällä Australiassa kaikki sanat ovat lyhennettyjä, ja sen vuoksi kukaan ei kutsu registered nursea eli vuoron päävastuussa olevaa sairaanhoitajaa registered nurseksi, vaan rn:ksi. "En" vastaa suomessa lähihoitajaa ja "rn" sairaanhoitajaa. Me olemme siis täällä rn students (rn opiskelija). Careriksi opiskelu täällä kuulemamme mukaan kestää vain kolme kuukautta ja heillä on lupa tehdä perushoitoa sekä syöttämistä. Enrolled nurset tekevät haavahoitoa sekä lääkejuttuja, mutta heillä ei kuitenkaan ole samat valtuudet kuin registered nursella. Rn tekee lääkehoitoa ja on vastuussa vuoron tapahtumista.

Yksi tärkeä osa meidän työnkuvaamme on avustaa suomalaisia ikääntyneitä ymmärtämään englanninkielistä henkilökuntaa, mutta myös tulla ymmärretyksi esimerkiksi lääkärinkierrolla. Harvat asukkaat osaavat lähes yhtään englantia, sillä suomalaisten yhteisö täällä on melko tiivis. Lisäksi he eivät ole koskaan sen suuremmin opiskellut englantia, jotta osasivat sitä puhua. Me siis toimimme rn opiskelujuttujen ohella "tulkkeina" työvuorojemme aikana. Lisäksi lähdemme asukkaiden mukana sairaalaan, röntgeniin (Brisbane on täynnä yksityisyrityksiä, jotka ottavat kuvat, eli ne eivät ole sairaalan yhteydessä välttämättä) ja muihin paikkoihin, joissa he tarvitsevat tukea. Samalla pääsemme itse näkemään sairaaloita ja erilaisia tapoja hoitaa potilaita.

Tähän mennessä olemme päässeet hyvin tutustumaan asukkaisiin ja henkilökuntaan. On mielenkiintoista kuunnella asukkaiden tarinoita siitä, miksi he ovat päättäneet tulla Australiaan. Osa carereista on suomalaisia, mutta silti suurin osa työntekijöistä on ausseja. Olemme saaneet tehdä paljon perushoitoa itsenäisesti ja myös antaa asukkaille lääkkeitä valvotusti. Olemme oppineet talon tavoille ja tiedämme kuinka toimia tavallisimmissa arjen tilanteissa. Haluamme kuitenkin molemmat oppia enemmän registered nursen tehtävistä.

Hoitotyön lisäksi käymme vuorotellen maaanantaisin kerhotalolla, jonne tulee läheisistä villoista eli omakotitaloista suomalaisia omatoimisia ikääntyneitä. Kerhotalolla otetaan verenpaineita, -sokereita sekä painoja ja keskustellaan mukavia. Lisäksi pidemmä ikäätyneille esityksen, jonka olemme aikasemmin suunnitelleet. Esimerkiksi viime maanantaina Aino piti powerpoint- esityksen siitä, kuinka onnellisuus vaikuttaa terveyteen.

Tässä ympäristössä on aivan ihanaa työskennellä. Linnut lauleskelee ja aurinko paistaa. Myös asukkaat nauttivat kauniista ympäristöstä. Rakennuksen tilat ovat siistit ja yhteisiä tiloja on useampi. Lisäksi lähellä on kuntosali, jossa kämppiksemme Taina työskentelee, sillä hän opiskelee fysioterapeutuksi. Lisäksi lähellä on Poro-Cafe, eli porokahvila. Sieltä saa korvapuusteja ja karjalanpiirakoita, sekä muita suomalaisia herkkuja.

A&A

1 kommentti:

Kommentoithan! :)
Please comment! :)